!!! potong LEMAK !!!

Followers

Friday, November 26, 2010

saya dalam ketagori OBESITI

salam semua,

lama saya tak hapdetkan? thn ni tersangatlah bznya... projek nak kurus lenyap camtu je.... tp hari2 doa nak kurus okeh... huhuhu makan dah kontrol tp kilogram x luak pun... kain membiak dgn jayanya.... rasanya pasal kurang bersenam.... kompom sebab itu... kesedaran ada tp asyik fikirkan keletihan, kepenatan...buat2 lupa...alih fikiran ke tempat lain...

rabu lepas saya p kinik, rasa tak sihat...sejak akhir2 ni asyik diserang sakit kepala yg amat...makan panadol pun sakit tak hilang... menten gitu...bygkan klu tak makan ubat camnelah agaknya.... darah macam biasa naik sket... selalunya kalau sakit kepala ni ada 2 je... no. 1 darah naik no. 2 darah rendah....

tekanan darah naik tu maksudnya saya ni ada bunga2 nak dpt darah tinggi... ni diwarisi drpd mak saya ye...matilah salahkan org lain..padahal tak jaga diri sendiri... tp betul apa... saya ni mmg tiap kali masak kurangkan garam..org lain rasa ok saya dah rasa masin dah... tp still dpt darah tggi..selalunya mesti bawah 120/90 patutnya bacaan bwh mesti antara 80-84 ...klu dah lbh2 tu dah nak kena darah tggi lah tu...

tekanan darah rendah plak selalunya bacaan bwh tu kurang pd 80... saya penah kena teruk gak masa tu... sakit kepala & loya... p kinik tgk ramai org p kedai tu dl teh o... lupa nak bgtau saya ni tak suka benda manis + masin.... tp saya tetaplah dpt penyakit kencing manis masa mengandung dulu... faktor keturunan gak ke? hahaha tp syukur lepas beranak ilang suma tu...

ok sambung cerita semula.... masa saya kena tekanan darah rendah tu... doktor yg periksa pun tkejut... kandungan gula dlm darah saya ialah 1 sahaja, doktor kata klu drop bawah pada 1... saya boleh koma... mak aaaii dasat... patutlah sakit kepala tak hilang... syukur saya minum dl sebelum jumpa doktor.. sejak dr itu saya kana pastikan saya makan gula2 setiap hari kalau saya tak amik minuman manis... serik rasanya.... sakit pun lain mcm sket...


berbalik pada perenggan yg paling atas.. kini tibalah masanya saya kembali bertekad utk kurangkan berat badan.... saya dah mulakan 2 hari ni... insya-Allah minggu dpn start puasa ganti + puasa sunat setiap senin dan khamis klu takde event la kt opis..kang tak larat plak nak buat kerjakan.... makan pun bila rasa lapar... 2 jam sekali minum air masak + kunyah biskut/kismis/buah2 kering or buah2 segar... pagi2 saya minum madu 2 sudu.. dan mlm2 mkm multivitamin + vitamin c... makan nasi plak 2 sudu je...lauk lebihhhhhhhhhhhh kang mana nak dtg tenagakan klu tak makan... insya-Allah semoga saya berjaya

oh ya lupa lg nak cerita...rabu baru ni saya p kinik...doktor kata saya ketagori OBESITI... wuhaaaaaaa sedihhhhhhh benci tgk penimbang tau

tinggi saya 160cm
berat saya 67 kilogram...

doktor kata berat saya yg molek ialah 55kg...

klu saya dpt 58 kg pun ok tp saya dlm ketagori over weight... huhuhu saya kena buang 12kg tu... hope berjaya... doakan saya ye... kali ni saya ikut nasihat doktor supaya dlm masa 2 bulan ni saya dpt kurangkan 6 kg berat badan... amin....

oklah panjang dah bebel kali ni.... saya hapdet seminggu sekali ye ...ada lg rupanya org jengok blog diet saya ni... smgt2 ...thanks ye..

minggu ni 67 kilogram.... hope jumaat dpn akan jadi 65 or 64 kilogram....


saya bertekad....kg saya mesti turun...

Thursday, April 8, 2010

menu diet sihat

sapa nak try buat sila p cari tortilla ni kat bahagian roti ye..bukan kt sejuk beku tu... cam capati pun ada gak upa tortilla ni... panaskan kejap je klu lama2 nanti keras plak tortilla tu... pastu suka hati nak letak ayam ke hapa..cam saya, saya letak daging burger yg di hiris nipis (ini tipu) pastu gaulkan ngan mayonis + sos masukkan salad/kobis + tomato ... letak atas tortilla kemudian gulung... siap bleh ngap...

selamat mencuba !!!

Friday, April 2, 2010

pesanan daripada NUFFNANG buat semua

Dear Nuffnangers,

As you might already know, there are 2 different types of campaigns from Nuffnang: Metered (mCPM) Campaigns , which pay according to the number of visitors who see the ads; and Cost-Per-Click (CPC) campaigns, which pay bloggers based on the number of clicks generated on the ads.

It has come to our attention that certain groups have been committing click fraud, which is defined as clicking on CPC advertisements intentionally just to generate earnings for a blog's owner. Do note that this act is an abuse of our Terms & Conditions under Section 6.

Banner ads are only supposed to be clicked on if the viewer is interested to find out more about the advertising campaign, and not for the intention of earning extra money. Should this situation worsen, the frequency of ad campaigns might be significantly reduced as we'll only be able to sell ad spaces on blogs with no click fraud record.

Our system is capable of tracking these illegal actions which are documented and if necessary, be used as evidence for any legal purposes. In the past, Nuffnang has suspended and banned various individuals and groups for committing this offence. However, as the number of bloggers who commit this selfish act has been growing in an alarming rate within our community, we're forced to be more vigilant and will take necessary action to ensure our other members of the community who do not engage in such act to suffer in the long run.

If you are aware of any of your friends or anyone who have been engaging in such acts, we would appreciate it if you could kindly advise them to refrain from doing so, as bloggers who are caught engaging in click fraud activities will be punished severely, either by suspension or termination.

Thank you for your attention.


saling memperingati ....

Wednesday, February 24, 2010

hehehe

lama sggh aku x hapdetkan... hurmm xde apa nak kongsi.. jadual mkn masih mcm dl..tp aku dah start amik nasi semula..bukan apa, aku selalu sakit kepala... tp aku mmg mkn 1 hari sekali je..tu pun sket...al-hamdulillah boleh thn dah..xdelah mcm dulu2..x mkn nasi je aku rasa lapar nak mampus.. la ni dah boleh kontrol dah..mkn roti time lunch pun ok... x kisah la.. dl at least 1 hari mesti mkn nasi sekali.. la ni 2-3 hari sekali br aku mkn nasi.... berat aku? turun lg sekilo... uihh liat betoi lemak2 ni nak kuar... nak sapu2 krim halia bagai ni..aku malas..hahaha padahal masa nak beli bukan main gedikk.. betoi2 xde disiplin la aku ni.... nak buat camne xde geng..klu zaman blajar dl syok la..buat sama2 ngan kawan.. la ni...tgh aku sedap2 sapu krim ..time tulah anak aku nak susu lah.. nak basuh tgnlah.. hadoiii ceh alasan oklah len kali aku ngarut lagi.. nak buat kerja ni..dah pukul 8.00pg.. tataaaaaaaa

Tuesday, February 2, 2010

2 bulan = 2 kg

not bad huh??? oklah daripada x turun langsung....huhuhu ayat penyedap hati...
Related Posts with Thumbnails