!!! potong LEMAK !!!

Followers

Thursday, August 11, 2011

puding karamel

rupa adalah kureng ler sket...rasanya meletop...

hahaha festime cube, senang jer rupanya...cik annur tukang kacau telur & buh susu...hehehe bagus itu budak. Insya-Allah ujung mggu ni nak buat lg pasal ada majlis berbuka puasa bersama2 adik-beradik en abu ... smlm tu kira praktis .. dah kuarkan dari pengukus cepat2 buh dlm peti ais pasal dah kol 6.15 masa tu takot x sempat sejuk...lepas berbuka potong & ngap, lupa nak amik gambo... pagi ni baru sempat snap...hehe len kali buat baru amik gamba penuh. resepi saya amik dari kak nani.. cube ler kompom jadik punyer oh ya mak tok pun suke mkn puding karamel ni...sedap kata beliau... ^_^' lega....


RESEPI PUDING KARAMEL

Langkah 1...
Sediakan periuk pengukus di atas api dapur.

Langkah 2
2 sudu makan gula
Sebji loyang.

Cara-cara...masukkan gula di dalam loyang dan letak loyang di atas api dapur dalam masa lebih kurang 2 minit. Kacau gula sehingga berwarna kuning pekat keemasan. Angkat dan ketepikan.

Langkah 3
7 biji telur grade A.
1 tin susu pekat.
1 tin air (guna tin susu tadi)
1 sudu teh esen vanila (imported)

Cara-cara....dengan menggunakan sudu garpu, pukul telur menggunakan tangan sehingga sebati. Masukkan susu dan air....kacau lagi dan masukkan esen vanila. (Masa mengacau dianggarkan selama 5 minit).

Selepas itu tuang bancuhan telur tadi ke dalam loyang yang ada gula hangus tadi dan kukus.

Dalam masa 20 minit...angkat dan telangkupkan di atas pinggan besar. Potong dan sejukkan sebelum di makan.



sekian.

Tuesday, August 9, 2011

bahan bukti




as salam semua,

hehehe seperti yg telah diberitahu smlm, ini dia bahan bukti saya sudah turun 3kg... bentuk fizikal x de apa2 perubahan... erkk tu yg konpius gak... x mungkin penimbang rosak pasai en somi & mak timbang ok jer.... so saya rasa betullah saya sudah turun hampir 3 kg! utk motivasikan diri + saya x de penimbang digital..so saya nk kata saya turun 3 kg! hehehe

senaman sket2...klu rajin buat tekan tubi.... x pun jalan2 kacau org dlm opis ni.... hahaha mampuih HR tgk saya dok merayau pasal dlm opis ni byk gak cctv...

cuma saya mmg tak makan nasi time berbuka.... masih menten mkn yg rebus2 atau stim je ikan or ayam dan juga sayur.... kuih2 pun amik 1 -2 ketul je mmg x lbh...kali ni mmg tekad nak capai 60 kg.. utk raya ni pastu sambung lg misi diet ni sampai la ke berat idaman hatiku

sahur mmg saya akan amik nasi gak...rasa perut x bleh terima klu just mkn roti ....huhu air feberet tentulah teh o suam cap 888...sedapppppp lauk2 pun sempoi2 jer cam sardin/telur dadar/ayam masak merah/ikan goreng/ikan pekasam/nasi goreng tp kena menten 1 senduk nasi jer...lauk byk dan saya belajar buat2 x nampak kulit ayam goreng yg sedap tu...sob sob sob air kosong 500ml itu mmg saya sgt2 pastikan yg saya minum byk air masak... pastu siaplah kol 6.00pg camtu penuh punci kencing ....hahaha


antara menu berbuka saya sepanjang berbuka bulan posa ni... ni menu hari ahad, salmon grill + lemon ( masak 1/2 jer...mahal ikan nih.... hahaha )
dengan

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*


semangkuk sayur campur... mmg kenyang sesangat


ini plak air feberet.... ice lemon tea buatan sendiri....
beli lemon byk2 kt giant pastu "belasah"


oh ya lagi satu... taun ni saya belum p PARAM lagi... byk godaan kt PARAM tu.... baik ler jauhkan...

ok itu jer utk kali ini....semoga kite semua berjaya! amin

Monday, August 8, 2011

Hari ke 4, 5, 6 & 7



as salam semua,

menu berbuka & bersahur adalah lebih kurang serupa klu tak ayam mesti ikan stim + sayur-mayur ...hehe malas haku nak taip cumanya berbuka pada hari ke 6 iaitu hari sabtu je saya makan nasi! hehe tetiba terliur nasi minyak + ayam masak merah + acar timun... mak saya masak ye, saya tukang tulun kupas kulit bwg etc je la... erkk sedap gilak...tp pasai en somi dah bising2 ingatkan misi PROGRAM DIET RAMADHAN pasrah je la makan 1 senduk je nasi minyak yg sedap itu.... eee potong betul lah dia tu....

oh ya, saya bgtau dulu ye..hehe bahan bukti takde lagi...ptg ni atau pg esok saya amik gambo ye... hehe hari2 saya dok naik turun penimbang....akekekeke al-hamdulillah hasilnya sgt memuaskan hati, cuma tak nampak tang mana yg susut or surutnya... seminggu berpuasa ni disamping mengamalkan diet, saya berjaya turun sebyk 3 kg... now berat saya dah 66kg.... al-hamdulillah x sabar nak tgk jarum tu ke angka 60kg! harap2 berjaya.


amin...

Thursday, August 4, 2011

PDR DAY 2 & 3

DAY 2 :
sahur

nasi 1 mangkuk kecil
ikan goreng
sayur + sambal belacan
air suam + teh o suam

berbuka
sayur sawi 1 mangkuk
ikan tongkol kukus
badak berendam 2 biji
air suam + manggo
buah tembikai 2 potong

DAY 3:
sahur

nasi 1 mangkuk kecil
sup daging
telur dadar
air suam + teh o suam

berbuka
ayam stim + kuah percik
murtabak 1/2 biji
buah melaka 2 biji
air suam + bandung cincau
epal merah 1 biji

Tuesday, August 2, 2011

PROGRAM DIET RAMADHAN- Day 1



as salam semua,


lama tak hapdet blog dietku ini.. maknanya, mmg x berdiet ler akekekeke nasib baik mmg dok baca blog INI apa lagi bila ada plak PROGRAM DIET RAMADHAN terus smgt nak join...mudah-mudahan berjaya la kurangkan sket berat badan... saya ni penakut nak amik2 ubat ni...huhu konon2 nak diet semula jadi tp teknik pun tak berapa nak betul... huwaaa mahal rupanya makanan utk org berdiet ni....

semalam 1/8/2011 hari pertama program ini. so nak hapdet menu berbuka dan bersahur semlm.

berbuka:
sayur campur 1 mangkuk (besar)
ayam masak stim (4 ketul kecik2)
air suam + air tembikai ( xde gula)
kuih bingka pandan 1 potong
kurma 1 biji ( saiz XXL)

sahur :
nasi satu senduk ( anggaran dlm 5-6 suap)
ikan selar masak kicap + ulam & sambal belacan
teh o + air suam


al-hamdulillah perut masih ok.... minta2 kepala x sakitlah... paling best en suami + mak sgt penyokong usaha diet ini agaknya dah penat dgr saya dok ckp nak diet...nak diet tp buatnya tidak pun......miahaha lepas solat isya' terus pengsan ....klu tgk tv kompom perut lapo semula...maka tido adalah lebih baik..ok sekian untuk hari ini.

oh lupa nak bgtau .. berat saya pada 1 ramadhan ialah 69 kg ! nangis disitu...ni berat badan last time nak beranakkan cik annur....

tidakkkkkkkkkkkkkkkkkkkk


kalau saya x bz saya try hapdet hari2 apa yg saya mkn utk berbuka dan bersahur...klu bz maybe 2-3 hari sekali saya hapdet. sila memberi komen yg memberangsangkan ye. terima kasih.
Related Posts with Thumbnails