!!! potong LEMAK !!!

Followers

Friday, November 26, 2010

saya dalam ketagori OBESITI

salam semua,

lama saya tak hapdetkan? thn ni tersangatlah bznya... projek nak kurus lenyap camtu je.... tp hari2 doa nak kurus okeh... huhuhu makan dah kontrol tp kilogram x luak pun... kain membiak dgn jayanya.... rasanya pasal kurang bersenam.... kompom sebab itu... kesedaran ada tp asyik fikirkan keletihan, kepenatan...buat2 lupa...alih fikiran ke tempat lain...

rabu lepas saya p kinik, rasa tak sihat...sejak akhir2 ni asyik diserang sakit kepala yg amat...makan panadol pun sakit tak hilang... menten gitu...bygkan klu tak makan ubat camnelah agaknya.... darah macam biasa naik sket... selalunya kalau sakit kepala ni ada 2 je... no. 1 darah naik no. 2 darah rendah....

tekanan darah naik tu maksudnya saya ni ada bunga2 nak dpt darah tinggi... ni diwarisi drpd mak saya ye...matilah salahkan org lain..padahal tak jaga diri sendiri... tp betul apa... saya ni mmg tiap kali masak kurangkan garam..org lain rasa ok saya dah rasa masin dah... tp still dpt darah tggi..selalunya mesti bawah 120/90 patutnya bacaan bwh mesti antara 80-84 ...klu dah lbh2 tu dah nak kena darah tggi lah tu...

tekanan darah rendah plak selalunya bacaan bwh tu kurang pd 80... saya penah kena teruk gak masa tu... sakit kepala & loya... p kinik tgk ramai org p kedai tu dl teh o... lupa nak bgtau saya ni tak suka benda manis + masin.... tp saya tetaplah dpt penyakit kencing manis masa mengandung dulu... faktor keturunan gak ke? hahaha tp syukur lepas beranak ilang suma tu...

ok sambung cerita semula.... masa saya kena tekanan darah rendah tu... doktor yg periksa pun tkejut... kandungan gula dlm darah saya ialah 1 sahaja, doktor kata klu drop bawah pada 1... saya boleh koma... mak aaaii dasat... patutlah sakit kepala tak hilang... syukur saya minum dl sebelum jumpa doktor.. sejak dr itu saya kana pastikan saya makan gula2 setiap hari kalau saya tak amik minuman manis... serik rasanya.... sakit pun lain mcm sket...


berbalik pada perenggan yg paling atas.. kini tibalah masanya saya kembali bertekad utk kurangkan berat badan.... saya dah mulakan 2 hari ni... insya-Allah minggu dpn start puasa ganti + puasa sunat setiap senin dan khamis klu takde event la kt opis..kang tak larat plak nak buat kerjakan.... makan pun bila rasa lapar... 2 jam sekali minum air masak + kunyah biskut/kismis/buah2 kering or buah2 segar... pagi2 saya minum madu 2 sudu.. dan mlm2 mkm multivitamin + vitamin c... makan nasi plak 2 sudu je...lauk lebihhhhhhhhhhhh kang mana nak dtg tenagakan klu tak makan... insya-Allah semoga saya berjaya

oh ya lupa lg nak cerita...rabu baru ni saya p kinik...doktor kata saya ketagori OBESITI... wuhaaaaaaa sedihhhhhhh benci tgk penimbang tau

tinggi saya 160cm
berat saya 67 kilogram...

doktor kata berat saya yg molek ialah 55kg...

klu saya dpt 58 kg pun ok tp saya dlm ketagori over weight... huhuhu saya kena buang 12kg tu... hope berjaya... doakan saya ye... kali ni saya ikut nasihat doktor supaya dlm masa 2 bulan ni saya dpt kurangkan 6 kg berat badan... amin....

oklah panjang dah bebel kali ni.... saya hapdet seminggu sekali ye ...ada lg rupanya org jengok blog diet saya ni... smgt2 ...thanks ye..

minggu ni 67 kilogram.... hope jumaat dpn akan jadi 65 or 64 kilogram....


saya bertekad....kg saya mesti turun...

4 comments:

Cho Zila said...

salam..
samaler kita... molek tak molekler ni...

Anonymous said...

I be enduring interpret a scarcely any of the articles on your website now, and I really like your style of blogging. I added it to my favorites entanglement period roster and resolve be checking assist soon. Divert repress out my put as ok and leave to me be familiar with what you think. Thanks.

.:mama dhia:. said...

salam kenal..
saye pun dah hampir ke overweight jugak ni..dengan ketinggian cume 150cm, berat 55 kg..
still makan nasi dalam kuantiti sedikit..skrg tengah kurangkan pengambilan makanan manis.. . ade org kate berkesan utk turunkan berat badan..
same2 kite usaha yer..

DeLancrettLurpak said...

Hi!
Bagi saya, kalau nak shed few kilos, kena ada target yg rendah dahulu..
Awak punye berat 67kg and 167cm.. kan? Macam susah nak pergi ke 58 secepat yg mungkin.. the healthy weight loss adalah 0.9kg per week.. kalau lebih dr itu, adalah sgt drastic and tidak elok.. and bile dia bounce back, dia akan jadik lebih dr 67kg, percayalah, been there, done that.. :)

apa kata awak set kan hanya sedikit dahulu few kilos utk dibuang.. first target utk kurangkan BMI, make sure it is less than 24.9. Saya kira, u just need to have 63kg aje for a start.. so, hilangkan 4 kilo dulu.. pastu dah capai 63kg, baru set target kedua iaitu 60kg, begitu..

saya pun tgh trying to shed few kilos utk raya ..hehehe

Related Posts with Thumbnails